ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ
Μία από τις βασικότερες παραμέτρους του σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των κτηρίων είναι και η θερμομονωση. Με την πρόβλεψη για θερμομόνωση στις κτηριακές κατασκευές λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να παρεμποδίζεται η διαφυγή θερμικής ενέργειας από ένα χώρο προς την ατμόσφαιρα ή προς ένα άλλο ψυχρότερο γειτονικό χώρο - ή και αντίστροφα.
Συγχρόνως δημιουργείται αίσθημα θερμικής άνεσης για τους χρήστες του κτηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η θερμομόνωση ενός κτηρίου του παρέχει ένα «προστατευτικό περίβλημα» που μειώνει τη μετάδοση θερμότητας από και προς το εσωτερικό του. Το χειμώνα μειώνει το ρυθμό με τον οποίο η θερμότητα χάνεται από το κτίριο. Το καλοκαίρι μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο η θερμότητα εισάγεται σε αυτό. Η μόνωση ενός χώρου και γενικότερα ενός κτηρίου όσο αφορά τη μετάδοση της θερμότητας, είναι πλέον ένα βασικότατο κριτήριο για τον ενεργειακό σχεδιασμό των κατασκευών μας.
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ !
Μείωση των θερμικών διαφυγών από και προς τους εσωτερικούς χώρους ενός κτηρίου σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ενέργεια, με την οποία τροφοδοτούνται τα διάφορα τεχνητά συστήματα θέρμανσης-ψύξης του κτηρίου. Η μείωση αυτή μπορεί να είναι σημαντική, αρκεί η θερμομονωση να εφαρμόζεται ορθολογικά. Δηλαδή σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας που καθορίζονται οι μέγιστοι συντελεστές θερμοπερατότητας για τα επιμέρους δομικά στοιχεία του κελύφους.
Στις περισσότερες χώρες με ψυχρότερα κλίματα κανονισμοί και τεχνικές προδιαγραφές, που καθορίζουν τις απαιτήσεις, τις ιδιότητες και τον τρόπο σύνθεσης των υλικών, ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια. Οι κανονισμοί αυτοί, μαζί με τις τεχνικές προδιαγραφές, εξασφαλίζουν μία τεχνοοικονομικά σωστή θερμομόνωση. Όπου δηλαδή δεν απαιτείται υπερβολικά μεγάλο αρχικό κόστος εγκατάστασης, ενώ ωστόσο, εξασφαλίζει μακροχρόνια οικονομία στη χρήση του κτιρίου. Περιορίζοντας έτσι και την εφαρμογή ενεργοβόρων τεχνητών συστημάτων ελέγχου του εσωτερικού περιβάλλοντος.