Skip to content

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ - ΣΥΝΘΕΣΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η διογκωμενη πολυστερινη - EPS (Expanded Polystyrene),   είναι ένα ελαφρύ, άκαμπτο, πλαστικό και αφρώδες υλικό που παράγεται από συμπαγείς σταγόνες πολυστυρολίου. Αποτελείται από 98% εγκλωβισμένο αέρα μέσα σε μια 2% κυψελωτή δομή του υλικού. Το υλικό αυτό όταν θερμανθεί με ατμό, παράγει τέλεια κλειστές σφαιρικές κυψέλλες EPS. Η διαστολή επιτυγχάνεται λόγω των μικρών ποσοτήτων πεντανίου αερίου που απελευθερώνονται μέσα στο πολυστυρόλιο κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Μετά τη διόγκωση, τα σφαιρίδια περιέχουν ακόμα μικρές ποσότητες τόσο συμπυκνωμένου ατμού όσο και αέριου πεντανίου. Καθώς ψύχονται, ο αέρας διαχέεται σταδιακά μέσα στους πόρους, αντικαθιστώντας, εν μέρει, τα άλλα συστατικά. Το ήδη διογκωμένο υλικό διοχετεύεται πλέον σε καλούπια-πρέσσες για να σχηματιστούν πρίσματα (τάκοι), πλάκες ή προϊόντα κατά παραγγελία. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ξανά ατμός για να συνεχιστεί η διόγκωση. Κατά τη διάρκεια του καλουπώματος ο ατμός προκαλεί περαιτέρω διόγκωση και συγκόλληση του κάθε σφαιριδίου με τα γειτονικά του. Έτσι σχηματίζεται ένα ομοιογενές προϊόν.

 

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ - ΧΡΗΣΗ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η διογκωμενη πολυστερινη (EPS) με πυκνότητες μεταξύ 10 και 36 kg/m3 είναι ένα οικονομικό, εύχρηστο και ευέλικτο υλικό. Είναι ένα υλικό ανθεκτικό στην υγρασία, ανακυκλώσιμο και περιβαλλοντολογικά ασφαλές. Χρησιμοποιείται κυρίως για οικοδομική χρήση (εξωτερική θερμομόνωση, δώμα, τοιχοποιία, δάπεδο, στέγες, θεμελίωση) αλλά και σε ειδικές κατασκευές όπως κατασκευή σκηνικών, συσκευασία τροφίμων και άλλων υλικών κ.λ.π.

 

Η διογκωμενη πολυστερινη (EPS) είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ανακυκλώσιμα υλικά. Σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά μονωτικά υλικά, η διογκωμενη πολυστερινη ανακυκλώνεται εύκολα. Οι κατασκευαστές EPS ανακυκλώνουν εύκολα τα απορρίμματα των εργοστασίων σε μονωτικές πλάκες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου απορρίματα επιβλαβή για το περιβάλλον. Η μόνωση με EPS έχει μεγάλη διάρκεια ζωής στα κτίρια. Για το λόγο αυτό, προς το παρόν, υπάρχει μικρή ανάγκη για ανακύκλωση αυτού του μονωτικού υλικού, μιας και το EPS δεν αποσυντίθεται και δεν φθείρεται.

 

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ - ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΦΩΤΙΑ

 

Η διογκωμενη πολυστερινη, σε αντίθεση με τα περισσότερα οργανικά δομικά υλικά, είναι αυτοσβενύμενο. Σε θερμοκρασίες πάνω από 100oC η διογκωμένη πολυστερίνη  αρχίζει να μαλακώνει, να διαστέλλεται και τελικά να λιώνει. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες τα αέρια από την καύση σχηματίζονται από την αποσύνθεση της μάζας του λιωμένου υλικού. Εύφλεκτα αέρια σχηματίζονται μόνο σε θερμοκρασίες πάνω από 350oC.

Το EPS παράγεται, όπως και η πλειοψηφία των μονωτικών δομικών υλικών, ως «αυτοσβενύμενο» [‘self extinguishing’ (SE)]. Περιλαμβάνει δηλαδή στη μάζα του επιβραδυντικό φωτιάς. Η παρουσία επιβραδυντικών έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη συμπεριφορά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τα υλικά με τους επιβραδυντές “SE” είναι πιο δύσκολο να αναφλεχθούν. Μειώνουν σημαντικά την εξάπλωση της φωτιάς και συνεπώς δίνουν στους πυροσβέστες περισσότερο χρόνο να εκκενώσουν ένα φλεγόμενο κτίριο. Τα πρόσθετα αυτά προκαλούν αναστολή της πυρκαγιάς, έτσι ώστε όταν η πηγή φωτιάς απομακρυνθεί, το EPS θα σταματήσει να καίγεται.

Το λιωμένο EPS-SE δεν μπορεί να αναφλεγεί από σπίθες, αποτσίγαρα ή άλλα μικρά αναμμένα αντικείμενα. Με τη παρουσία μεγάλων εστιών φωτιάς, που περιλαμβάνουν και άλλα υλικά, το EPS-SE σταδιακά θα καεί.

Στην πραγματικότητα η συμπεριφορά του EPS κατά τη διάρκεια φωτιάς εξαρτάται από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χρησιμοποιείται.  Συστήνεται η διογκωμενη πολυστερινη να χρησιμοποιείται μαζί με ένα υλικό επικάλυψης ή πίσω από τοίχο με τούβλα, τσιμέντο, γύψο κλπ.

Παρόλα αυτά ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η εξάπλωση φωτιάς είναι με τη σωστή προστασία της μόνωσης από κάθε πηγή ανάφλεξης. Κανένα μονωτικό υλικό δεν χρησιμοποιείται ακάλυπτο, όχι μόνο από άποψη κινδύνου φωτιάς αλλά και για καλύτερη διατήρηση των μηχανικών και μονωτικών ιδιοτήτων.

 

 

 

 

Primary Sidebar